top of page

Det postapokalyptiska huset

Rumsperspektiv, Tvåpunktsperspektiv och skapandet av ett hus för framtiden

Vi lever i en postapokalyptisk värld. Klimatförändringarna har gjort planeten obeboelig, med översvämningar, torka, och stormar. Det är en kamp om resurserna. Såsom vatten, odlingsbar jord, mat, el. Pengar finns inte längre, för det kapitalistiska systemet har kollapsat. Uppdraget har landat på er att skapa ett hem, att kunna bo i. 

Uppgiften

Eleverna ska i par läsa på om klimatförändringarna i ett specifikt land och därefter teckna och skapa ett hus i relation till det landet. De kommer att teckna sitt hus i rumsperspektiv och tvåpunktsperspektiv och sedan bygga huset med valfritt material från bildsalen. Under arbetet med att skapa huset ska eleverna individuellt skriva om sin process i ett google drive dokument och även lägga upp bilder på sitt skapande under arbetets gång.  

 

Del 1. Övning  

  • Eleverna kommer i grupp få ett tema. De ska sedan under X min bygga ett hus individuellt med plastelina och sedan ska de sammanföra och bygga på detaljer i grupp under X min. MEN skapandet måste ske i tystnad, utan kommunikation. Vi avslutar med att eleverna får presentera sitt tema och sina byggen. 

 

Del 2. Intro + Skissa

  • Föreläsning: Arkitekturhistoria

  • För inspirationsbilder klicka på knappen Pineterst hus. Har du instagram? sök på architectanddesign

  • Klicka på knappen Klimat & Länder och läs på om klimatförändringar. På hemsidan finns en karta där du kan trycka på ett land/kontinent för att se hur klimatet har förändrats just där. Välj en plats på kartan och skapa ditt hus utifrån platsens förutsättningarna. Ni får hitta på egna uppfinningar/lösningar som inte behöver vara verklighetsförankrade. 

  • Hitta inspirationsbilder och gör skisser på huset. Vad ska finnas med? Hur ska det se ut?  Sök på Pinterest, instagram eller googla. 

 

Del 3. Teckna perspektiv i blyerts

  • Rumsperspektiv: En elev tecknar ett rum som ska finnas inuti huset. Vad kan behöva finnas i huset (vatten, mat, fläktar)? 

  • Tvåpunktsperspektiv: En elev tecknar huset utifrån. Vad kan behövas utanpå (pelargrund, skorsten, stängsel)?

  • Ni ska kunna argumentera för husets design (material, form & färg) och varför ni valt att teckna och bygga huset just på det sättet.  

Del 4. Bygga hus

  • Eleverna ska sedan bygga sitt hus med valfritt material från bildsalen. 

  • Klicka på knappen och kopiera sidan (ctrl+A, ctrl+C). Öppna ett Google Drive dokument och klistra in (ctrl+V). Fyll i dokumentet individuellt före/efter/under arbetets gång. När arbetet är över ska du dela dokumentet med Michaela.

  • Namnge dokumentet med ditt namn, och skriv även namn på given plats i dokumentet. 

Del 4. Presentation

  • Varje grupp presenterar sitt hus i 10 min med hjälp av sin skriftliga inlämning. 

Kunskapskrav

 

1. Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

 

Huset är genomtänkt, noggrant och detaljerat utfört. Teckning och Bygge av huset har en tydlig koppling till land och klimatförändringarna just där.  

 

2. I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.

Under arbetet skissar/testar/omprövar eleven färger, former, tekniker, material för att få önskat resultat. 

Teckningen visar att eleven har förstått hur en ritar i tvåpunkt- eller rumsperspektiv och har tecknat detaljer och motiv så att huset tydligt visar idéer gällande klimatförändringarna i det landet.

Skapandet av huset visar att eleven kan skapa ett hus med valfritt material. Husets färg, form och komposition har använts för att huset ska bli så bra som möjligt efter önskat resultat. 


3. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven har visat och tagit intiativ under arbetet och i gruppen har eleverna försökt lösa problem självständigt. 

4. Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.


Eleven skriver tydligt om arbetsprocessen och lagt upp bilder som visar hur arbetet utvecklats. I rapporten använder eleven begrepp såsom: 

tvåpunktsperspektiv, rumsperspektiv, arkitektur, detaljer, färgval

Eleven skriver/berättar  om sitt hus, tillvägagångssätt och koppling till land och klimatförändringar tydligt och genomtänkt. 



Alla vertikala linjer ska gå rakt ner! De ska vara i linje med papprets högra eller vänstra sida. 

© 2020 by Skaparskri. Proudly created with Wix.com

Samtliga bilder tagna från internet kommer från Creative Commons

bottom of page